Followers Tersayang

Makan kelupis

Assalamualaikum..
Salam sabtu semua, tadi mama baru pulang dari mesyuarat KRT di Tamu Ground.. Banyak pameran jualan kraftangan, makanan, hasil tani dan sebagainya yang dipamerkan dari dalam dan luar daerah Keningau. Adalah mama beli sedikit ole-ole antaranya bakul rotan, sayur-sayuran dan kelupis.
Mama cakap ni kelupis dari Sipitang, beli kelupis free kuah kacang
Makan cicah dengan kuah kacang memang sedap, tak ingat berapa biji dah ngap hehe.. Rindu pula dengan ibu bapa mertua dekat Sipitang.. menyesal tak makan banyak kelupis hari tu haha tetiba.. Okey selamat berhujung minggu semua..
Terima kasih sudi baca ^_^

Tips bersihkan solekan tebal

Assalamualaikum..
 Hasil carian imej untuk make up
Wanita dan mekap memang tak dapat dipisahkan, even just pakai eyeliner or tepek bedak pun dah kira mekap juga kan. Saya pun memang minat bab mekap-mekap ni, selalu adik-adik lah yang jadi mangsa kena conteng muka, nasib baik diorang suka. Dah pakai mekap mesti lah kena cuci, terutama nak solat ataupun sebelum tidur. Setakat cuci dengan pencuci muka rasanya tak cukup bersih lagi, sebab ada mekap yang jenis waterproof kena cuci guna mekap remover. Okey saya nak tunjukkan step by step cara saya cuci solekan terutama sekali solekan yang tebal pada wajah..

Sepupu Kahwin #1

Assalamualaikum..
Tak ada idea nak menulis, tengah belek gambar-gambar dalam laptop nampak pula gambar wedding sepupu hari tu.. dah terjeruk gambar ni baru nak buat entry kan hehe..

 Ini masa kahwin sepupu iaitu Wani dengan pasangannya Azlie bulan 12 tahun lalu ( dah lama kan..), serba oren gitu.. suka tengok pelamin tirai tu..
 
Sehari sebelum majlis, saudara-mara bergotong-royong menyiapkan mana-mana kerja yang patut, saya pun ada turut serta sekali. Bunga tangan tu Wani tak berapa berkenan, tak menyerlah katanya.. saya bagi lah idea supaya tambah manik sikit Wani setuju.

Sampai rumah ja terus bersiap ke kenduri kahwin kawan mama pula yang ni pun kira sepupu juga belah bapa, tema purple dan biru terang.. Sebelah malamnya baru projek bunga tangan tu.. ubah sikit-sikit ja..bagi menyerlah sikit. Oh ya bunga tangan tu sewa sekali dengan baju dan pelamin..

 Antara juadah yang dihidangkan
Aktiviti yang digemari ramai..klik-klik
malamnya ada sesi potong kek, menari dan karaoke.. meriah ramai tetamu. Apa pun saya doakan moga hubungan Wani dan suami berkekalan hingga ke jannah insha Allah.. Entry kedua menyusul kemudian, kali ini adik sepupu pula kahwin.
Terima kasih sudi baca ^_^

Kuih sari ayu @ puteri ayu

Assalamualaikum..
Baru ada mood nak buka blog, hari ni tak berapa sihat kepala rasa berdenyut-denyut tak boleh mengadap skrin laptop lama sangat.. Alhamdulilah sekarang dah ok sikit. Siapa suka makan kuih sari ayu atau puteri ayu? Saya suka juga kuih ni, selalu kalau beli di pasar malam mesti tak puas makan sebab kuih ni comel kecil ja, sekali ngap habis. Kelmarin timbul pula mood nak buat kuih ni untuk kudapan petang.. pertama kali tau buat kuih ni, tak susah sangat pun.
 Alhamdulilah menjadi juga walaupun rupanya tak berapa ayu dan cantik hihi.. mama cakap dah boleh jual ni, apa lagi kembang kempis lah ni hidung haha.. Oleh sebab menjadi kuih ni saya nak share resepinya walaupun ramai yang dah tahu buat kuih ni.
RESEPI : KUIH SARI AYU @ PUTERI AYU 
SUMBER : MY RESEPI
Bahan-bahan (25-30 biji)
2 biji telur
1 cawan gula - saya kurangkan 3/4 cawan
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sk ovellete
1 sk perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam 
Cara-cara :
  1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg
  2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
  3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 mini.- saya letak sedikit minyak kat acuan tu, supaya senang nak keluarkan kuih tu nanti. 
 Nanti kalau rajin nak cuba buat kuih lain pula.. Okey till then.
Terima kasih sudi baca ^_^



DIY #Veil kahwin

Assalamualaikum..
Kali ni saya nak kongsikan cara buat veil sendiri khas buat bakal-bakal pengantin yang ada masa terluang atau nak jimat bajet. Veil ni simple saja tak sarat sangat dengan manik, okey jom mulakan..
 Mula-mula potong kain sifon berbentuk halfmoon, panjang atau lebar ikut suka yang kita mahu. Lepas tu jahit tepi halus disekeliling tudung.

Review product : Moogoo cream untuk ezcema

Assalamualaikum..
Saya menghidapi ezcema bermula dua tahun yang lalu sehinggalah sekarang.. boleh baca kat sini, sini.  Dah dua kali inject.. lepas makan ubat baik beberapa minggu.. tapi bila kena habuk atau tersalah makan mulalah gatal-gatal, garu punya garu luka lepas tu berair dan yang lebih buruk bila mula bernanah. Suami dan keluarga pun risau sebab penyakit ni. Bapa mertua ada cadangan nak bawa berubat cara kampung, tapi belum berkesempatan lagi.. tengoklah nanti macam mana. Saya ada join satu group kat fb yang berkaitan tentang azcema ni, di sana lah saya belajar sedikit sebanyak tentang azcema ni. Rata-rata cakap tak boleh suka hati guna krim dari hospital atau yang dibeli kat farmasi sebelum kaji kandungannya sebab dikhuatiri mengandungi steroid yang berbahaya terutama kepada bayi. Dalam hati terfikir patutlah dah cuba banyak krim, tapi hampa baik sekejap lepas tu timbul semula. penyelesaian yang terbaik cari krim yang bebas daripada steroid, paraffin, pewangi dan bahan kimia lain yang berbahaya.
Ni lah eczema yang dah melarat daripada tapak kaki ke ibu jari, kalau nak masak pun kena pakai sarung tangan plastik. Hari tu masa pegawai bank nak scan cop jari pun tak dapat.. malu bila orang nampak kulit kering begini. Bila dah kering dan mengelupas akan gatal. bila garu sampai luka, senang kuman masuk.. jadi penyelesaiannya kena lembabkan kulit.

Kek buah bakar

Assalamualaikum..
Tetiba teringin nak makan kek buah bila nampak buah-buahan campuran yang masih belum terusik. Rancangan nak buat biskut cornflakes kismis tapi sayangnya kesibukan melanda, maka tak sempat buat. Entry sebelum ni saya ada kongsikan resepi kek buah klik sini ya. Okey kek buah ni lain sikit sebab ada rasa rempah gitu, jadi makan tak rasa muak dek bau telur tu.. Jom lihat resepi, saya guna resepi dari Cikmanggis..

Raya 2015

Assalamualaikum..
Baru nak update pasal raya kan hehe.. sebab masih dalam bulan Syawal lagi. Selamat hari raya buat semua rakan-rakan blog dan pengunjung blog ni. Macam mana raya korang mesti seronok kan.Tahun ni tak banyak buat biskut adalah dalam 5 jenis, tu pun buat saat-saat akhir sebab ada beberapa tempahan jahitan yang nak disiapkan.. Raya tahun ni pertama kali beraya sebagai suami isteri, Alhamdulilah suami dapat cuti seminggu dapatlah beraya bersama.. tapi memang tak puas cuti seminggu rasa sekejap saja. Tahun ni beraya di kampung suami di Sipitang, dapat juga merasa suasana baru beraya tempat orang.. Tema baju raya kitaorang hijau, ungu dan kuning mustard.. baju kuning tak sempat pakai hihi. Takbir raya tak berapa kedengaran dari rumah suami,  terasa rindu pula takbir di kampung sendiri sebab rumah dekat dengan masjid.. dengar melalui tv pun jadilah..
Raya pertama beraya satu buah rumah ja iaitu rumah makcik suami.. kenyang makan soto kerbau.. gambar raya memang tak banyak sebab kamera rosak :( sob sobs.. Raya kedua adalah banyak berjalan sikit sampai ke Beaufort, perut memang kenyang masa tu nasib baik baju longgar hihi.. Raya ke 3 barulah kami balik Keningau..

Ni pula raya ke 9  masa beraya dekat rumah jiran, sedih sebab suami dah habis cuti dan balik Labuan masa ni :(.. Moga dipanjangkan umur kita semua agar dapat merasa lagi raya tahun depan amin..

P/s : Kebanyakan saya buat entry auto publish nanti ada masa saya lawat blog korang ya ^_^

Jahit baju nikah sendiri

Assalamualaikum..
Antara perkara penting untuk bakal pengantin ialah baju kahwin.. Pening tau kalau tak fikirkan awal-awal tentang ni.. Bagi yang memilih untuk sewa baju pengantin tu kenalah book awal-awal kalau tak orang lain yang dapat, untuk yang jahit sendiri pula kena beli awal-awal kain dan hantar ke kedai jahit kalau last minit manalah tukang jahit tu sempat siapkan.. hal ni lah yang terjadi pada saya hmm..jangan ikut ya adik-adik. Mulanya rancang nak hantar ke kedai jahit untuk baju nikah dan sanding. Baju sanding dah settle dengan kawan 2 bulan sebelumnya. Baju nikah pula jadi masalah, bayangkan hantar kain kurang sebulan daripada tarikh nikah, manalah tukang jahit tu sempat siapkan.. kalau siap pun seminggu dari tarikh nikah, mana nak pasang manik lagi fuhh! masalah.. masalah..
Nak tak nak jalan penyelesaiannya terpaksa jahit sendiri, punyalah gigih mengoogle design, cari pattern kain, cara jahit dan sebagainya.. akhirnya jumpa design yang memikat hati ini cewah.. ala-ala princess sikit.
Mula lah projek menjahit.. sebelum potong kain buat pola dulu. kain yang saya pilih sifon 8 meter, lining kain satin 4 meter dan lace 2 meter.

Kek coklat tanpa telur

Assalamualaikum.
Jumpa juga resepi kek coklat tanpa telur sebab saya tak berapa suka sangat makan telur, rasanya tak banyak beza pun dengan yang guna telur.. Saya guna resepi dari kak Dayang Jack, memang sedap.
Saya buat versi cupcake cepat sikit masak.. Kek tak berapa naik sebab terlebih masak, apa pun jom semak resepi.
RESEPI : KEK COKLAT TANPA TELUR
SUMBER : DAYANG JACK
Bahan-bahan : 
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
2 sk serbuk penaik
2 sk serbuk soda bikarbonat
1/2 sk garam
2 cawan gula perang lembut / soft brown sugar
3/4 cawan susu perisa coklat
3/4 cawan kopi panas
1 cawan air panas
2 sk esen vanilla
3/4 cawan minyak jagung / minyak sayuran
2 sk jus lemon atau cuka
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan loyang kek yg berukuran 22 sm. Griskan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. Seelok2nya dialas dgn kertas minyak.
  2. Sediakan bekas yg agak besar, ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik serta soda bikarbonat di dlmnya. Kemudian masukkan gula dan garam. Kacau rata2.
  3. Masukkan air kopi, susu perisa coklat, air panas dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan spatula atau senduk kayu.
  4. Masukkan pula minyak jagung/minyak sayuran. Kacau lagi hingga sebati. Pastikan adunan tidak bergentel. Kalau perlu, tapiskan.
  5. Akhir sekali, masukkan jus lemon atau cuka. Terus kacau cepat2 hingga rata.
  6. Kemudian, tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. Kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. 
  7. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Hiaskan dgn topping/ganache mengikut citarasa sendiri. Lebih enak dimakan selepas 1 hari.
 Lembut dan moist 
Selamat mencuba ^_^.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain