Followers Tersayang

Kek coklat moist

Assalamualaikum.
hii
korang semua mesti suka makan kek kan..hari tue saya belajar buat kek coklat moist.saya ambil resepi dari internet jer.ambil resepi kat Intan berlian87..
kek ni agak mudah nak buat dan bahan2nya taklah susah nak cari.
okey jom kita start..
 Bahan-bahan:
3/4 cwn serbuk koko*
1 3/4 cwn tepung gandum*
1 1/2 sudu teh baking powder*
1 1/2 sudu teh soda bikarbonate*
1 cwn gula(resepi asal guna 1 3/4 cwn)
1 sudu teh garam
2 biji telur
1 cwn susu cair @ segar
1/2 cwn minyak masak
2 sudu teh esen vanilla
1 cwn air panas (saya guna 1/2 cwn jer)
cara membuat:
_ayak bahan kering yang di tandakan *.
_pukul telur sampai kembang guna mixer dengan kelajuan medium
_kemudian masukkan gula
_masukkan susu,esen vanilla,minyak sayur dan adunan kering pukul sehingga sebati dengan kelajuan medium selama 2 minit.
_kemudian masukkan air panas kacau guna sudu kayu sehingga sebati.
_tuang adunan ke dalam loyang 9" yang telah di sapukan mentega dan tabur sedikit tepung.
_masukkan ke dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu.suhu 177-180 celcius.
_bakar selama 30-40 minit.
_sejukkan dahulu sebelum hias. 
bahan krim kek:
shortening
mentega
gula aising
pukul semua bahan sehingga gebu dan warnakan mengikut kesukaan.
 jom layan gambar kek yang tak seberapa..


 Nyum2..
selamat mencuba..good luck!
sekian saja untuk kali ini..bye

Assalamualaikum.

2 comments:

Aku Budak Kampung said...

@: cHocolatemoisT
urmmm sedapnya ... tetiba perut jadi lapar pulak^_^

DilaElla said...

Thanks cHocolatemoisT sudi lawat n follow Dila :)try lah buat kek ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain