Followers Tersayang

DIY Simple Blouse

Assalamualaikum..
Baru ada masa nak update blog, line internet tak nak berapa ok. Berbalik pada tajuk entry, hari ni nak tunjuk DIY blouse yang saya buat kelmarin.. Sebenarnya saya tak tahu fesyen baju ni, panggil blouse saja lah. 
Ini kain yang saya gunakan iaitu kain sifon, kain ni baki buat baju raya bulan lalu.. ukuran kain ni 1 meter lebih.. tak tahu nak buat apa dengan kain sekecil ni.. kalau buat baju kurung moden atau shawl memang tak cukup, membazir pula kan kalau tak diguna.. Tetiba datang idea nak buat blouse hehe.. jom berDIY..
Mulakan dengan buat pola, kalau yang dah pro tak payah susah-susah buat pola hihi. Saya ikut pola baju kurung moden saja, cuma blouse ni tak ada zip dan tak labuh serta longgar sedikit. Dah siap potong kain bolehlah mula proses menjahit.
Proses menjahit.. leher saya buat ringkas ja. Cara jahitan sama seperti jahit baju kurung moden. Untuk hujung lengan baju saya letak getah saja nak kelainan sikit hehe. 
Dah siap pun..senang ja kan. Kalau nak pakai blouse ni kena pakai baju inner sebab kain sifon ni jarang. Selamat berDIY.. ^_^

49 comments:

ika zulkefli said...

wah pandainya dila buat..hehe

Acik Riotaro said...

cntinyerr

Cik Puan said...

Nampak senang...tp bile buat nye boleh fenin jugak...hahahaa...Dah lame cik tak potong kain...

SecretOfShaila said...

wahhh...mcm best saje...nanti bolehlah test dekat umah..

mirza syazwina said...

bestnya,jimat duit nak beli baju kan,nanti bila2 nak try la buat blouse sendiri..hehee

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

cantik blaus dila buat.. :D

Hafiza AizZawa said...

senang tak yah nk beli.. nie yg rs nk belajar menjahit nie..

Nur said...

cantik nya bloua yg kamu buat.. jimat duit if pandai jahit menjahit ni :)
boleh tempah blouse la cm ni...:)

NinaAz said...

Wah. Syoknya buat sendirik

Atika Baharudin said...

Wah cantik nyaaa :) mcm best je, mcm best je :D

Teena Tna said...

Kreatifnya! Tapi Teena tak pandai nak jahit2 lah... Kalau buat tudung syria kain chiffon reti tak?

Aniq Bukhary said...

Wahhh! Boleh pegi jauh nie.. Buat bisnes mantap nie. :)

Mar Mansor said...

simple tp cantik dan menarik

ima salsuzaima said...

adeh..makin jelez.. knp dila x buat bisness sj? masyukk tu..hihi

Anne Nurain said...

cantik, macam blouse yang orang selalu jual online tu.. boleh buat bisnes ni.. hehe

Sally Samsaiman said...

dengkinya kat org badan kecik :(

syuk shusuke said...

baru nak beritahu yang baju ni kelihatan jarang . rupenya kat bawah tertulis pakai inner :D

dilaella Ella said...

@ika zulkefli terima kasih :)

dilaella Ella said...

@Acik Riotaro thanks :)

dilaella Ella said...

@Cik Puan hehe.. mesti cik pandai menjahit kan :)

dilaella Ella said...

@SecretOfShaila selamat mencuba :)

dilaella Ella said...

@mirza syazwina betul tu mirza..ada masa bolehlah buat nanti :)

dilaella Ella said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil) terima kasih kak :)

dilaella Ella said...

@Hafiza AizZawa betul tu..seronok menjahit ni fiza :)

dilaella Ella said...

@Nur thanks..belum berani ambil tempahan lagi hehe :)

dilaella Ella said...

@NinaAz hehe.. :)

dilaella Ella said...

@Atika Baharudin thanks :)

dilaella Ella said...

@Teena Tna nanti bolehlah belajar menjahit.. ada cuba buat hari tu tapi tak cantik..boleh cari dekat label DIY :)

dilaella Ella said...

@Aniq Bukhary thanks aniq, belum ada rezeki lagi mau buat bisnes :)

dilaella Ella said...

@Mar Mansor terima kasih :)

dilaella Ella said...

@ima salsuzaima belum ada kekuatan mau buat bisnes ni ima hehe..

dilaella Ella said...

@Anne Nurain thanks anne, insya Allah kalau ada rezeki nak buat bisnes :)

dilaella Ella said...

@Sally Samsaiman sally.. :(

dilaella Ella said...

@syuk shusuke hehe..memang kain ni jarang :)

eRzA said...

mcm senang je..cantik lak tu..wah tp nk wut pola tu yg xreti...cer ajar sket..eheheh

Sheera Azmy said...

Boleh tak tolong ajar dengan lebih jelas. Nak try. Lawa sangat. Cara potong kain, and semuanya lah. Please. Heeeee

http://sheerachocolate.blogspot.com/

Nur Fazlina Alwi said...

pakai mesin jahit apa ye?

rihan ibrahim said...

assalamualaikum...
sis... ade jual pola x.. :)


sy suka pakai baju mcmni...
beli kt kedai tak menepati labuh & kain jarang...

nk buat pola x reti ...kalo setakat nk jahit cantum2 tu reti lh.. :)

aini ahmad said...

simple dan cantik

Cik Fafa said...

cantik! macam ni rupanya nak buat blouse chiffon.tapi sayangnya cikfafa tak reti menjahit.haha

corby pink said...

nak try lah. super cute!!!!!


Peron said...

:D hebatnya >.<

Sekiranya sesiapa memerlukan bantuan membina laman web untuk mempromo barang anda secara online boleh layari www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my untuk mendapatkan info selanjutnya.

Anonymous said...

Sis klau x keberatan sy nk polanya blh...

Hanif Syakuro said...

Kursus Jahit Yogyakarta
Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya

LPK NAVITA
Tempat Pelatihan Orang Mandiri

Pelatihan Jahit, Kaos, Bordir, Tas, Sulam Pita, Payet, Kreasi Flanel, Aplikasi Kain Perca,Selimut, Bantal, Batik, Daster, Bed Cover, Kebaya, Rajut, Korden, Sablon, Jahit Baju Kucing dan Anjing

Mudah-Murah-Hemat-Terampil

Kenapa memilih LPK Navita:
Berpengalaman sejak 2003
Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional
Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-Besar
Magang
GRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000
Biaya Mulai 350rb/program
Tempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)
Terima Order Jahitan Partai Besar/Kecil

Glagah Uh4/196
Warungboto Umbulharjo yogyakarta
PH.(0274)450326

buka cabang di sleman :
Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42
Godean Sleman Yogyakarta
HP. 085740028487
pin 75F08617


CARA MEMBUAT POLA BAJU

Anonymous said...

sis..cantiknya...klu x keberatan nk mntak tlg tunjuk cara jahit leher blh x x?

Anonymous said...

sis..klu xkeberatan blh x tlg tunjuk cara jahit leher 2...tq

Anonymous said...

sis..klu xkeberatan blh x tlg tunjuk cara jahit leher 2...tq

Anonymous said...

sis..klu xkeberatan blh x tlg tunjuk cara jahit leher 2...tq

jirus air said...

cantik nmpk kemas jahitan.
Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.Lain2 tiada.Dulu kini dan selamanya.Terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain