Followers Tersayang

Lempeng Pisang Mudah

Assalamualaikum.
Pagi tadi masa didapur ada nampak beberapa biji pisang yang dah masak ranum, ada tu hampir nak buruk. Sayang pula kalau biarkan begitu saja, terus timbul idea nak masak macam-macam dengan pisang ni. 
Mula-mula nak buat kek tapi tepung kek habis, nak buat pisang goreng tak sesuai pula.. Cari di google jumpa resepi lempeng, kebetulan semua bahan dah ada. Tambah parutan keju diatas lempeng memang sedap, errkk..dah pun kenyang makan lempeng tadi hehe, jom semak resepi senang ni..
RESEPI : LEMPENG PISANG
SUMBER : POTRET KASIH
Bahan-bahan :
1  1/2 cawan tepung gandum

1 cawan pisang masak yang telah dihancurkan atau dilecek!
1 – 1 1/2 cawan air (anggaran – boleh tambah jika pekat sangat )
1 sudu besar gula
1 biji telur
beberapa biji pisang yang telah dipotong
sedikit butter atau minyak
secubit garam
Parutan keju cheddar - saya tambah
Cara-cara :

  1. Satukan tepung, telur, garam, air, gula dan pisang lecek. Kacau sebati.
  2. Panaskan butter atas kuali non stick…. susun pisang yang telah dipotong2 kemudian tuangkan adunan tepung tadi.
  3. Guna api perlahan dan tutup sebentar.
  4. Balikkan., masak seketika dan angkat!
Selamat mencuba ^_^.

21 comments:

mirza syazwina said...

senangnya rupanya kak dila..
nanti miza nak buat la lempeng ni..hehe..harap jadi..
makaseh kaka :)

Akeyla Azmi said...

wah wah wahhh T_T nyumm nyumm nyaaa lempeng tu aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Bbwana adienia said...

simple dan sedap tu dila..tambah sedap bila tabur cheese atas..nyum2..

Cik Puan said...

kebetulan kat dapur ada pisan masak...hihihi...nak cuba..

Ayue Idris said...

Arghhhh..lempeng pujaan hati nih!!

Mar Mansor said...

menu y simple tapi sedap..

Affy Afiqah said...

ika suka lempengggg :)))

Affy Afiqah said...

ika suka lempengggg :)))

Ezy Loy said...

simple saje..
boleh knyg..
=)

Normi Nieza said...

sdapnya..blh cuba nie..:)

Nurulee said...

lempeng pisang ni rasa cemana ehhh. nampak macam sedap tuuu =D

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Idea yg bagus gak nih. Dr terbuang pisang tuh, leh jugak dimasak.

Siti(zoey) said...

sedapnyaaaa...

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

sedap...sllu mak mertua wt lempeng nyior..mkn ngn kari or gula merah..sedap

Sally Samsaiman said...

buat cekodok je kalau sally..hahaha

LiNda said...

fevret linda n husbnd ni lempeng pisang. Kalo kat perak memang femes lempeng pisang :)

Hafiza AizZawa said...

bahan mcm buat cekodok pisang.. ade tambah skit bahan lain tuk jadi lempeng..sedapnye lempeng pisang...

Cik Itah@RRP said...

salam. terliur pulak sy tengok haha

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah.. sedapnya lempeng pisang.. :D

Kak Tie said...

nampak sedap

Radhia Razali said...

Resipi simple..bahan pun simple. Boleh tryla buat kat rumah..
singgah blog saya http://penselduabee.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain