Followers Tersayang

DIY #Bunga kain

Assalamualaikum.
Jom berDIY petang ni, kali ni saya nak kongsi cara buat bunga fabrik yang sangat senang. Rasanya ramai yang dah tahu kan hehe, dekat-dekat nak raya ni alhamdulilah macam-macam idea DIY datang cuma perlu kerajinan ja nak buat. Okey jom mulakan..
Antara bahan-bahan yang diperlukan, oh ya saya guna fabrik sifon. Kalau nakkan bunga yang besar, korang potong lah kain tu panjang dan lebar sedikit ya.
Gunting kain tu macam dalam gambar atas ni, kemudian bakar bahagian tepi kain supaya nampak kemas bila jahit nanti (part ni agak leceh sikit hehe..).
Dah siap bakar bolehlah jahit, kemudian tarik benang tu sampai jadi bentuk bunga. Hiaskan dengan manik.
Dah siap bolehlah jahit kat tudung atau baju raya korang. Macam gambar sebelah kanan saya jadikan bunga tu sebagai hiasan kat shawl, tambah patch lace dan pearl dah jadi cantik.. Selamat mencuba ^_^.

13 comments:

Affy Afiqah said...

kreatifnyaaaa dila :)))

Nao Mei said...

Cantik dik...pandai adik buat..buatkan akak satu hihi

mirza syazwina said...

cantik sangat kak dila!

Kathy R'bain said...

Kreatif la sis ni..

RAWRRR said...

menarik ! ^_^

Ayu Zan said...

Kreatif btl dila .

Normi Nieza said...

cantik..:)

Ezy Loy said...

menguji kesabaran nk buat bunga ni..
hihikk

Hafiza AizZawa said...

tolong buatkan.. hehe

ika zulkefli said...

cantik, rajin dilla buat..:)

Mar Mansor said...

cantik hasilnya..macam tak sanggup nak buat..huhu

Cik Itah@RRP said...

salam. nice DIY..

Amirah Shaharuddin said...

cantikkkkk.sesuai untuk B2B :) kalau nak border lace boleh terjah blog sy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain