Assalamualaikum.
Petang korang.. dah minum petang? Tetiba hari ni rajin pula nak meroti maklum lah dah lama tak buat roti, lagi pun nak habiskan baki yis dan cheese hari tu takut nanti yis tu rosak pula. Untuk doh saya guna resepi roti naik dari Mat Gebu, tapi saya buat setengah adunan dan uli guna tangan ja. Jom semak resepi.. ^_^
Cicah roti keju dengan minuman panas petang-petang macam ni memang sedap.
RESEPI : ROTI NAIK
SUMBER : TIFFIN BIRU
Bahan-bahan :
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)
*Parutan keju cheedar - saya tambah
Cara-cara :
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat-bulatkan doh dan biar 45 minit atau naik. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat-bulatkan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik. *Taburkan parutan cheese atas bun.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.
Selamat mencuba ^_^.
7 comments:
bestnya makan roti homemade..gebu roti tu..
gebunya roti.. npk sedap bebenor..
ini roti kegemaran kiter ni dila . sedapp nya
nampak sedap sangat!!! :D
salam. nampak sedap la
fevret cik....xda into ka dalam ne dila?
Hi, You've been tag on my Liebster Award!
Let's Join :)
http://sinuhadentist.blogspot.com/2014/05/liebster-award.html
Post a Comment