Followers Tersayang

Kuih sari ayu @ puteri ayu

Assalamualaikum..
Baru ada mood nak buka blog, hari ni tak berapa sihat kepala rasa berdenyut-denyut tak boleh mengadap skrin laptop lama sangat.. Alhamdulilah sekarang dah ok sikit. Siapa suka makan kuih sari ayu atau puteri ayu? Saya suka juga kuih ni, selalu kalau beli di pasar malam mesti tak puas makan sebab kuih ni comel kecil ja, sekali ngap habis. Kelmarin timbul pula mood nak buat kuih ni untuk kudapan petang.. pertama kali tau buat kuih ni, tak susah sangat pun.
 Alhamdulilah menjadi juga walaupun rupanya tak berapa ayu dan cantik hihi.. mama cakap dah boleh jual ni, apa lagi kembang kempis lah ni hidung haha.. Oleh sebab menjadi kuih ni saya nak share resepinya walaupun ramai yang dah tahu buat kuih ni.
RESEPI : KUIH SARI AYU @ PUTERI AYU 
SUMBER : MY RESEPI
Bahan-bahan (25-30 biji)
2 biji telur
1 cawan gula - saya kurangkan 3/4 cawan
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sk ovellete
1 sk perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam 
Cara-cara :
  1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg
  2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
  3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 mini.- saya letak sedikit minyak kat acuan tu, supaya senang nak keluarkan kuih tu nanti. 
 Nanti kalau rajin nak cuba buat kuih lain pula.. Okey till then.
Terima kasih sudi baca ^_^



4 comments:

fifie feyca said...

wah sedap ni!

Mardiah Diana said...

salam singgah hujung minggu dik...sedapnya kuih seri ayu...memang ayu...hihi...akak suka makan ni.

Asha Lya said...

Lya pun suka kuih ni tpi x prnh lgi buat..nnt maw try la

Zizie Zack said...

sedap ni buat minum petang :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain