Masih belum terlambat nak ucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat sahabat semua. Macam mana dengan raya tahun ni? Alhamdulilah kat sini raya disambut secara sederhana tetapi meriah, sana-sini kedengaran bunyi mercun, kadang-kadang takut juga yelah banyak kes mercun ni.. issh ngeri. Kali ni saya nak kongsi resepi rendang ayam nogori yang saya masak untuk hidangan tetamu pada raya pertama. Resepi daripada blog kak Azie Kitchen memang sedap.. makan dengan nasi impit atau nasi panas-panas fuhh! memang menyelerakan. Okey jom semak resepi..
RESEPI : RENDANG AYAM NOGORI
SUMBER : AZIE KITCHEN
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong & goreng seketika
2 pek santan pekat - dari 2 biji kelapa
1 sudu besar kerisik
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Beberapa helai daun limau purut
Bahan kisar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 batang serai
Sedikit lengkuas
1 inci halia
Segenggam cili padi - ikut pedas disukai
Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng ayam seketika. Angkat dan ketepikan. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam kecut.
Masukkan santan pekat dan biarkan sehingga pecah minyak. Masukkan kerisik, garam dan gula. Sesuaikan rasa.
Akhir sekali, masukkan daun limau purut. Bolehlah ditutup api mengikut kepekatan yang disukai. Jika mahu rendang yang kering, panaskan lama lama dengan api perlahan sehingga kering.
Akhir sekali, masukkan daun limau purut. Bolehlah ditutup api mengikut kepekatan yang disukai. Jika mahu rendang yang kering, panaskan lama lama dengan api perlahan sehingga kering.
4 comments:
Resepi rendang ni nampak sonang dan mudah...boleh try ni :-)
salam. wahhh..sedap ni :))
hmmm mengugat keamanan perut dh..hehe..thanks share resepi,tgk mcm senang je,nk try la..xpnh try msk rendang lg..XD..
Sedapnya rendang.. :)
Post a Comment