Assalamualaikum.
Hii.
Hari ni juadah minum petang kuih getas-getas.sangat suka makan kuih ni..saya nampak resepi ni dari Kak Rose.saya ikut betul-betul cara nak buat gula sira dalam resepi tersebut..Alhamdulilah menjadi thanks Kak Rose.sukanya..
Bahan-bahan:
- 250 gm tepung pulut
- 20 gm tepung gandum
- 150 gm kelapa parut
- 130-150 ml air (jangan tuang semua,tuang sikit-sikit dulu)
- sedikit garam
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam.
- Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat.biarkan sebentar selama 10 minit.
- Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada bentuk lonjong atau leper.pastikan anda sapukan minyak ditangan sebelum memegang doh dan menyapu minyak atas dulang apabila hendak meletak doh supaya tidak melekat.
- Panaskan minyak dengan api yang sederhana.goreng kuih sehingga agak kekuningan.pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah.
- Bila dah agak kekuningan,angkat dan toskan dengan tisu masakan.
Bahan-bahan:
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan air
Cara-cara:
- Masukkan gula dan air ke dalam periuk yang agak besar.Masak dengan api yang sederhana,bukan api yang kuat.
- Jika anda perhatikan buih-buih itu, mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak ke bahagian tengah.biarkan selama 7 minit.
- Apabila sudah 7 minit,cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari.lekat-lekatkan beberapa kali..ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari.Kalau tak biarkan 1 minit lagi dan kemudian tutup api.
- Tempoh masak air gula supaya pekat adalah dalam 9-10 minit.jika lebih anda akan dapat gula hangus.
Selamat mencuba.
Terima kasih sudi baca :)
Assalamualaikum.
No comments:
Post a Comment