Followers Tersayang

Kek Chiffon Pandan

Assalamualaikum.
Hii.
Petang tadi saya buat kek chiffon pandan.Thanks buat adik saya Suzilah sebab tolong snap gambar dan tolong makan sekali hehe.Kek ni sangat lembut,wangi dan sedap,sekejap jer habis dikerjakan oleh adik-adik saya.Sebenarnya dah lama mama saya request kek pandan ni,tapi baru sekarang dapat buat,alhamdulilah menjadi dan mama pun suka ^_^ love you mama!Resepi ni saya ambi dari sini,bahan-bahan yang digunakan tak banyak.Nasib baik tak banyak guna telur,sebab saya memang fail kalau bab-bab asingkan putih dan kuning telur ni..untuk kek ini saja 4 biji telur saya rosakkan -_-'.Okey tak mau bebel banyak jom tengok resepi.   

KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Irene Chia 
Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali) 
150gm tepung kek
1 camca teh baking powder
Bahan B 
4 biji kuning telur saiz A
70gm gula castor
1/4 camca teh garam halus
Bahan C 
85ml corn oil, Rinn guna canola oil
115ml jus pandan, Rinn blend daun pandan dan air
Bahan D 
4 biji putih telur saiz A
70gm gula castor
1/2 camca teh cream of tartar  
Cara-cara:
Blend 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak. Dapatkan 115ml jus pandan. Gunakan saputangan kecil yg bersih utk memerah. Kalau guna penapis mungkin 
habuk-habuk hampas daun pandan akan turut masuk.
  

Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B). Masukkan canola oil dan teruskan memukul. Putar sehingga kembang. 



Masukkan jus pandan. Teruskan memutar. Teruskan memutar hingga rata.  





 Boleh tambahkan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan lagi warna hijau. Tak bubuh pun tak pe.


Masukkan sedikit demi sedikit tepung.

Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang 

dari pandangan. Jangan terlebih kacau. 

 Dengan kelajuan tinggi putar putih telur hingga kembang. Masukkan cream of tartar dan terus putar.
 Masukkan gula castor dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putarCukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.

 Masukkan separuh dari putih telur kental (meringue)tadi ke dalam bancuhan kuning telur tadi.
 Kaup balikkan hingga rata. Jangan diputar. Jangan risau kalau adunan kelihatan "lumpy" atau berketul-ketul kerana memang itu yg resepi kehendaki untuk menghasilkan kek yang gebu dan berongga.Tuangkan bancuhan di atas ke dalam mangkuk yg berisi separuh lagi meringue tadi. 
Tuangkan ke dalam acuan chiffon (saya pakai asuan biasa saja )dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu to moderate 175 darjah cel. lebihkurang 20min awal. Bakar selama 40min - 45min.
Tolong jangan lapik acuan dengan kertas minyak atau disapu dengan butter atau majerin. Cukup sekadar dilap dengan kain kering yg bersih. Dasar dan dinding acuan yg tidak bergris membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. Guna api atas dan bawah semasa membakar kek ini. 
Kek yang telah siap dibakar selama 40 minit setelah dicucuk dengan lidi tester, ianya telah kelihatan elok masaknya. Segera keluarkan dari oven. Kalau nak amik gambar..amik cepat-cepat sebab kek ini perlu diterbalikkan dengan segera sebelum ia mendap.. 
Pastikan guna pisau yang tajam dan panjang kita sisipkan antara kek dan dinding acuan agar kek tidak melekat pada dinding dan dasarnya.
Selamat mencuba.
Terima kasih sudi baca ^_^
Assalamualaikum.

5 comments:

Nana Liena said...

singgah pagi2..tengok kek..hehe..lapar..

NinaAz said...

pagi2 jamu mata sarapan kek. hehee

Mizz Aiza said...

wah.. sedapnya breakfast kek pagi2.. :D

Normi Nieza said...

nak skit..:)

bakal jenazah said...

saya suka kek pandan. bau dia,harum. haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain