Followers Tersayang

Tips Untuk Cepat Tidur

Assalamualaikum.
Hii.
Tetiba pula post enrty lewat malam ni (eh bukan dah pagi kah)..Sebenarnya saya tak mengantuk lagi..Uwaa mata still tak nak lelap.Tak tahu sebab apa,tapi bukan saya sorang saja yang belum tidur dalam rumah ni..adik saya yang leka main game ntah apa tu pun tak tidur-tidur lagi.Banyak keburukan tak cukup tidur ni,antaranya:
  1. Menjejaskan kesihatan -dapat penyakit insomnia iaitu penyakit yang susah nak tidur.
  2. Badan menjadi lemah dan tak cergas.
  3. Sakit mata -mata panda,mata merah dan rasa macam ada pasir saja kat mata.
  4. Kerja terbantut -sebab ingat nak tidur jer,macam manalah nak siap kerja.
  5. Gangguan mental dan emosi -mood jadi tak menentu asyik nak marah saja.
Tips untuk cepat tidur:
  1. Minum milo dikatakan dapat membantu untuk tidur cepat.Jangan pula minum kopi ya,nanti lain pula jadinya.
  2. Dengar lagu yang syahdu 
  3. Baca buku yang membosankan
  4. Kira bintang dilangit 
  5. Padamkan lampu kalau nak tidur,cahaya yang terang akan menganggu hormon tidur dan merangsang otak.
  6. Jangan tidur pada siang hari.
  7. Sediakan suasana bilik yang selesa seperti pemilihan pakaian daripada cotton yang longgar,tilam dan selimut yang selesa.


Harap tips ini dapat membantu korang yang susah nak tidur awal.Till then.

Terima kasih sudi baca :)
Assalamualaikum.

7 comments:

Lisa Sheila said...

thanks for da tips ...hee... kekadang lisa susah nak tido kalau lepas ngadap laptop..tetiba mata jadi cerah / terang benderang plak..hehe

Hafizah Alsa said...

tips yg bagus. tp suka bgun malam untuk study.

Ima Salsuzaima said...

haha.ada 1 lagi tips cepat tidur. kira kambing biri-bira.hihihi

DilaElla said...

Lisa Sheila >Sama2:).saya pun mcm tu juga kalau ngadap laptop mmg susah nak tido hehe..

Hafizah Alsa >Waktu mlm sesuai untuk study sebab kurang gangguan..

Ima Salsuzaima >Kira kambing biri -biri pun ok juga hehe..

Mizz Aiza said...

tips yang berguna.. thanks ya.. akak kalau tengah stress memang susah nak tidur..

Myra Jay said...

MJ tidur sekarang alhamdulillah senang.. dulu cam susah je ;D

syahirah said...

nice tips. thanks for sharing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain