Followers Tersayang

Kek Keju Tiramisu

Assalamualaikum.
Hii.
Pertama kali membuat kek ni,alhamdulilah menjadi walaupun tak cukup bahan dan tak berapa cantik.Kalau beli kat kedai kek alahai mahalnya,buat sendiri lagi jimat lagipun nak buat kek ni tak lah susah sangat.Kek ni sangat sedap dan lembut yummy..Mulanya nak guna biskut marie untuk kek tiramisu ni,tapi tak jadi pula dan saya gantikan dengan kek span ..Maafkan daku biskut marie..-_-' opps hehe.Untuk kek span saya guna resepi dari Kak Azlita,terima kasih kak untuk kek span yang lembut.Untuk cara penyediaan kek keju tiramisu pula dari K.Zai.Jom semak resepi..


Kek Keju Tiramisu
Bahan-bahan:han-ba ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream (takde stok,saya ganti buttercream buatan sendiri T_T
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm 
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara:
 Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
 Satukan gula, cheese dan cream
 Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu

Potong kek pada 3 bahagian.Susun 1 bahagian dalam bekas

Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek

 Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek

Susun lagi bahagian yang selebihnya

Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya... 
Nyum nyum..
Selamat mencuba..
Terima kasih sudi baca :)
Assalamualaikum.



4 comments:

NinaAz said...

Nyum3. Hehe. Menarik. Nina pernah buat. Tp guna biskut marie jea. Huuuuuu

latifah zainal said...

sedapnya...terorla awk 1st time buat terus jadi..sy bab2 buat kek nie jrgla nak menjadi..huhu

♥ ʜᴜᴅᴀ ʜᴀssᴀɴ ♥ said...

fuyohhh! semua resepi simple2. good sharing :D

syahirah said...

yummy. sedaaaapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain