Selamat pagi, dah sarapan? Pagi ni sarapan bun sosej yang saya buat kelmarin, sampai pagi pun masih tetap lembut. Saya guna resepi doh dari Kak Nor@ Secubit garam, manakala hiasan atas bun letak suka hati apa pun jom semak resepi.
RESEPI: BUN SOSEJ
SUMBER : SECUBIT GARAM
SUMBER : SECUBIT GARAM
Bahan doh:
380gm
tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux
1/2
sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
30gm butter
30gm shortening
Cara-cara :
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
**saya uli guna tangan ja..
WATER ROUX: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
30gm tepung gandum
150ml air
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
**saya uli guna tangan ja..
WATER ROUX: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
30gm tepung gandum
150ml air
Cara-cara:
Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.
Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.
Boleh letak sosej, crab stik, sos, mayonis dan daun bawang di atas bun, letak banyak lagi sedap.. Bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak. Klik SINI dan SINI untuk resepi roti sosej yang lain. Selamat mencuba ^_^.
12 comments:
Sdpnya dila..lya tapau nasi lemak ja.mna smpt maw msk2 klau time hari bekerja ni
wahhhh sedapnye!! my fevret ni.
awansamudera.blogspot.com
nampak mcm sedap jer..bole try ni :)
kalau datang blog dila masa lapar mmg sgt mencabar..kekeke
sedapnya...berkeroncong kejap perot..hahahah
alahai sedapnya dila..:)
rajin btl dila ni.....jeles den
Asslmkm.. Menariknya.. Sedap roti tu.. :)
Sedappppp ;D
wahh sedappnya~ ><
arrrhhh... lapar ayu... hihihih
Wah..
Post a Comment