Followers Tersayang

Muffin Pisang Senang

Assalamualaikum..
Pagi-pagi dah post pasal makanan, tak ada idea nak update blog sebenarnya.. harap korang tak bosan lah ya sebab balik-balik entry makanan hehe.. Saya nak kongsi resepi muffin pisang yang sangat mudah, resepi asal guna kacang gajus, dan nama resepi Banana Cashewnut Muffin
tapi saya gantikan dengan kacang badam.. sedap juga. jom semak resepi..
RESEPI :  BANANA CASHEWNUT MUFFIN
SUMBER :TIFFIN BIRU
Bahan-bahan:
70 gram mentega
1 biji telur
1/2 cawan isi pisang yang telah dilecek (kurang lebih 2 biji pisang berangan)
1/2 cawan gula perang @ brown sugar (mat ceduk keluar 1 camca besar)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1 camca besar susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*
1/4 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1 genggam kacang gajus, panggang jingga wangi dan cincang kasar > saya gantikan dengan badam cincang
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula perang hingga gula hancur. Masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah pisang lecek dan esen pisang, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana masukkan tepung yang telah diayak tadi, dan diakhiri dengan 1/2 bahagian cincangan kacang gajus.
  4. Sudukan 3/4 penuh dalam acuan tadi dan tabur baki kacang gajus, buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..
 Muffin ni memang lembut dan tak manis sangat.. Selamat mencuba ^_^.

3 comments:

Norhasniza Khalid said...

pandai serba serbi cik dila ni kan..

Ibu Fahim said...

Subhanallah...Sodapnya nampak...
Kegemaran kami one family...tapi tahu beli jer...hehhe...Keep it up...rajin baking. ;-)

Aina Akmal said...

macam sedap je. ehehe. ;3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain