Followers Tersayang

Red Velvet Cupcake

Assalamualaikum.
Petang semua, hari ni saya nak kongsikan resepi kek yang saya pasti ramai menggemarinya iaitu si baldu merah a.k.a red velvet tapi versi kek cawan.. sebab nak cepat masak hihi. Terpikat tengok kek ni, ramai yang kata sedap..

Alhamdulilah percubaan pertama membuat kek ni menjadi.. sedap tu boleh tahan juga lah. Nak tahu resepi tengok kat bawah ni yang saya ambil dari Azie Kitchen..
RESEPI : RED VELVET CUPCAKE
SUMBER : AZIE KITCHEN
Bahan A:
3 1/2 cawan superfine flour -ayak
Bahan B:
170gm unsalted butter- lembut
2 cawan gula kaster
3 biji telur - saiz besar suhu bilik
Bahan C:
6 sb red food colouring (saya guna 4sb)
3 sb high quality cocoa poeder
1  1/2 sk vanilla essence
Bahan D :
1  1/2 sk garam
1  1/2 cawan buttermilk
Bahan E :
1  1/2 sk cider vinegar (guna cuka biasa )
1  1/2 sk baking soda
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 170 C. Sediakan 2 atau 3 loyang bersaiz 9 inci (23cm) dan griskan dengan butter pada dasar loyang. Kemudian alaskan dengan kertas minyak.
  2. Pukul butter dan gula dari bahan B hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati.
  3. Dalam mangkuk yang lain, satukan bahan-bahan C dan masukkan ke dalam adunan yang dipukul tadi. Pukul hingga sebati.
  4. Dalam measuring cup, satukan bahan D iaitu garam dan buttermilk.
  5. Masukkan berselang-seli bahan buttermilk dan tepung dalam 3 bahagian mula dan akhir dengan tepung hingga habis. Pukul sebati tapi jagan terlebih pukul.
  6. Kemudian, dalam mangkuk yang lebih kecil, satukan bahan-bahan E iaitu cuka dan baking soda dan biarkan berbuih. Dengan cepat, tuang kek dalam adunan tadi dan gaul sebati.
  7.  Tuang dalam 2 sudu besar adunan ke dalam cawan kertas. kalau kek tuang dalam loyang yang telah di sediakan.
  8. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak. Kalaiu kek dalam 30 - 40 minit atau hingga kek masak. Biarkan kek sejuk dalam loyang selama 10 minit sebelum diterbalikkan atas wire rack.
Nota : Bila kek telah sejuk sepenuhnya, balut kek dengan pembungkus plastik dan sejukkan sekurang-kurangnya 1 jam/semalaman supaya mudah untuk menyapu inti dan krim.
 
Cream Cheese Frosting :
bahan-bahan:
500 gm cream cheese - suhu bilik
1 sk vanilla essence
115 gm icing sugar - ayak
360 ml cold heavy cream
cara-cara :
Pukul cream cheese hingga lembut dan licin. Masukkan vanilla dan gula, pukul lagi hingga lembut. masukkan heavy cream sedikit demi sedikit dan pukul hingga pekat dan capai kepekatan yang sesuai untuk di spread.
nota : Kalau tak cukup pekat, ianya akan melt. kalau terlebih pekat susah nak spread, boleh masukkan sedikit lagi fresh cream dan pukul semula.
Untuk resepi lengkap pergi ke blog Azie Kitchen.
 selamat mencuba ^_^.

6 comments:

Khai♥Rin : anies said...

waduhhhh meleleh da ni

fina~chan said...

nice sharing you ^_^

Asha Lya said...

Lya bab bikin kek ni msh fails.byk yg prlu d bljr

Aina Akmal said...

nantii bolehh belajar buat ni. ^^

Ayu Zan said...

jeles btl.. dila pandai baking.. nak rasa bule?

Kathy R'bain said...

Berselera tengok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain