Followers Tersayang

Kek Mentega Marmar Susu

Assalamualaikum..
Selamat pagi semua. Kelmarin merupakan hari lahir adik saya Kilah yang ke 16 tahun. Si adik ni pun teringin lah konon nak makan kek, nak suruh buat sendiri tapi kasihan pula..dah hari istimewa dia jadi si kakak kenalah buatkan kek sebagai hadiah. Tak tahu nak buat kek apa, suruh lah si adik cari-cari kek apa yang berkenan.. Banyak juga kek yang dia berkenan tapi kebanyakkannya guna bahan banyak.. Akhirnya kek mentega yang simple dari dapur kak Azlita masam manis jadi pilihan.. Jom semak resepi..
RESEPI : KEK MENTEGA MARMAR SUSU
SUMBER : AZLITA MASAM MANIS 
By: Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Masakan Jamuan Kek

Bahan-bahan:
250 gm mentega
200 gm gula kastor
4 biji telur
290 gm tepung naik sendiri
50 gm susu pekat manis
100 g susu cair
1 sudu besar coklat emulco
1 sudu teh kapucino emulco
1 sudu teh esen vanilla
Kepingan badam sebagai hiasan - saya tak letak
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan loyang ukuran 8 inc
  2. Sapukan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek
  3. Pukul mentega dan gula sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu
  4. Kemudian masukkan susu pekat manis. Pukul sehingga adunan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan susu cair. Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung.
  6. Ambil 1/4 adunan. Letakkan coklat emulco dan kapucino emulco. Kacau rata. Letakkan esen vanilla didalam adunan plain dan kacau rata 
  7. Tuangkan adunan plain ke dalam loyang. Diikuti adunan coklat kapucino. Buatkan bentuk marble dengan belakang sudu.
  8. Hiaskan dengan taburan kepingan badam
  9. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek dimasak sempurna. 
Selamat mencuba.. ^_^
P/S : selamat hari lahir adikku Kilah, moga berjaya dalam hidup dunia dan akhirat..amin..^_^

18 comments:

Sally Samsaiman said...

kek lagi...
nyum nyum :D

adrianna syaz said...

Rajin dila membaking...sama mcm sya..slalu je sya buatkn kek,crepe kat adik..di mintak je..sya buatkn..best kan bila dpt buat kek..rasa bahagia..hehe

Normi Nieza said...

sdapnya..:)

Nur Kamsinah said...

sedapnyeeeee... saja nak buat perut ena lapar :)

Ija Rased said...

sedapnye..nanti nak cuba la.. :)

ima salsuzaima said...

Dila rajin buat kek ea..hihi

Affy Afiqah said...

wahhhh rajin dila bake cake,
thanks for the recipes,
boleh try buat nanti :)

ezyra daniel said...

baik nye si akk nie buat kan kek utk adik dia hehe...
happy birthday girl..

Cik Mun said...

sedapnyaaaa...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya kek.. dila dah boleh buka kedai jual kek online lepas ni.. mesti ramai orang nak tempah..
p.s: selamat ulang tahun kelahiran yang ke-16 kepada adik dila.. semoga dipanjangkan usia dan diberkati Allah selalu.. :D

adzairdawati makdara said...

perghhhhh sodapppp tuuuu

Nur Khairiah Irwanie said...

yummyy....nmpk menarik warna kek tu

Mime MF said...

kek...emm sedapnya..:)

Norhasniza Khalid said...

urmm,.. sedapnya.. banyak resepi dila yang mantap.

mirza syazwina said...

belang2 la,lawa :)

Ki To said...

Peh macam sedap jerrr....

Hafiza AizZawa said...

fiza akan jdkan blog nie rujukan bila nk wat kek nnt..

Time Traveller said...

kek tu nampak gebu lembut.. mesti sedap .. boleh try nie thanks for the resepi.. :D

Salam Kenal :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain