Followers Tersayang

Pandan And Vanilla Cupcake

Assalamualaikum.
Dua hari tak tengok blog macam dah berhabuk pula fuhh.. fuhh tiup sikit hehe. Badan tak berapa sihat, macam-macam sakit datang.. nak update entry pun tak ada idea. Hmm..apa pun terima kasih pada semua yang masih sudi jenguk blog ini walaupun tiada cerita baru. Hari ni ada rajin sikit untuk buat kek cawan, sebab selalu terbau kek daripada jiran sebelah rumah, selalu jugalah lapar kek hihi.. Kalaulah boleh buat bisnes macam jiran tu kan bagus hehe angan-angan ja. Resepi kek ni lebih kurang sama je dengan kek neopolitan bezanya cuma perasa dan warna. Jom tengok resepi..

RESEPI : PANDAN AND VANILLA CUPCAKE
SUMBER : TIFFIN BIRU
Bahan-bahan :
150 gram mentega
130 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1/4 cawan susu segar
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh pes pandan
160 gram tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
Coklat chip secukupnya- tak letak
Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna papercup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga lembut, masukkan gula kstor dan putar hingga putih, masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis dan diakhiri dengan esen vanilla. Putar rata.
  3. Ambil 4 camca besar adunan dan campurkan dengan pes panda, kacau rata. Sudukan adunan biasa 1/2 penuh masukkan sedikit adunan hijau. Lorekkan kan dengan chopstik sebanyak 2 kali. Buat kaedah sama pada baki adunan. Tabur coklat cip pada setiap bekas
  4. Susun dalam loyang dan bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan untuk minum petang.
Selamat mencuba ^_^

22 comments:

Akeyla Azmi said...

alaaaaaaaaaaaaaaaaa akak ni saje ah :((((
sedap sangat TT__TT

hehehehe takpe, lps spm qila buat muahahahah qila bookmark tau hihihihi

Eddie said...

sedapnyaaaaaaa. Kalau tambah aising sedap tak agak agak? hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya.. yummy.. buat minum petang lagi sedap ni.. :D

adrianna syaz said...

Mmg gebu ni dilla..kek belang2 ni mmg jd kegemaran ni..tmbh yg pndan2..boleh cba2 resipi nnti ni..tq dila komgsi2 resipi :)

tenku butang said...

Perghhhh.. meleleh air liur dah nih..

marniey zul said...

sedap nyaa..

mirza syazwina said...

nape pandai sangat buat ni,huhuu..lawa pulak tu :)

syuk shusuke said...

cup cake :D

Lieya Von Jay said...

sedap nampak cupcake ni

ezyra daniel said...

rajin nye la buat kek ..hehe warne dia nampak menarik..done klik iklan nuffnang ye awak..

Life | Above | Zero ! said...

I want to eat that right now :P

Badrina Ibtisam said...

bestnyaaaaaaaaaaaa! :)

Affy Afiqah said...

terima kasih kongsi resepi,
nanti bila free boleh buat ni :)

Airis Arissa said...

salam singgah sambil follow & klik cik nuff INTI

Fadz hashim said...

dila ni mmg pandai memasak ae.. untung la makcik pokcik yg buat menantu.. hehe :)

Cik Itah@RRP said...

waa...sedapnya

Noraini Ayop said...

cam sedap jer.. cam sedap jer... macam nak try jer.. hihi.. nice photos.. buat perutku lapar gak..

Hafiza AizZawa said...

wah2.. npk lembut jer..

Teena Tna said...

Weee, macam sedap jer macam sedap jer

SecretOfShaila said...

ya Allah comelnya...boleh try nie...

Sobri Yaacob said...

salam..
melawat sini..
sedapnya kek..
colour pun menarik..
rasa mesti sedapkan.

anakMommy said...

Yummy...sgt gebus.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain