Assalamualaikum.
Selamat petang semua, sudah minum petang? Petang ni makan cekodok pisang je dengan air putih..skip minum manis-manis hehe.. Hari tu buat kek pisang, sekarang cekodok pula..hehe. Apa pun cekodok ni sedap dan rangup, tak percaya boleh lah cuba nanti.
sekali pandang macam nugget pula
RESEPI : CRISPY BANANA FRITTERS
SUMBER : DAPURKU SAYANG
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum atau secukupnya
pisang secukupnya (dilenyek) - DJ guna pisang emas 5-6 biji -saya guna pisang raja
60 ml susu cair
1/2 cawan gula (-/+)
Sedikit garam
Breadcrumb / serbuk roti secukupnya
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan , kecuali serbuk roti. Sebatikan sehingga gula hancur. Boleh tambah tepung jika perlu. Kemudian ambil sesudu adunan dan bentukkan mengikut citarasa sendiri. Buat sampai habis.
Salutkan atau golek-golekkan adunan ke dalam serbuk roti. Sejukkan sebentar.
Panaskan minyak untuk goreng terendam. Goreng sehingga keemasan.
Enak dimakan panas-panas..
Selamat mencuba ^_^.
18 comments:
Nampak macam nugget goreng. Hehe
Macam sedap ja.
sdapnya..:)
npk cm nugget.. rangup tu..nyum22
Sedapnyaaaa da lama x makan hehe
wah.. sedapnya,.. mama suka makan pisang yang telah digoreng...
wah nampak sedapppp.. xpernah cuba lagi buat yg mcm ni.. ^_^
nampak sedap dan rangup je dila.. boleh cuba nanti.. :D
rasanya selama ni makan cekodok pisang tak rangup pun,resepi baru ni!
nyum nyum
hhehehehe..mesti sedap..
Ha'ah, sekali pandang nampak macam nugget. Untunglah siapa dapat awak, suka memasak :3
kak munna pun mula2 tgk ingatkan nugget.... buat mcm ni mesti anak2 laju je nak makan sebab dia ingat nugget tu
nampak cam sedap..kena try ni..
Wah, my faveret
nampak sedap tu dear
sedapnya....nk buat la...
jaa belum penah lagi buat yg ranfup mcm ni, pasni boleh la cuba buat. tq share resepi...
wahh...sedapnya..
Post a Comment