Followers Tersayang

Keyword #cuka putih

Assalamualaikum.

Keyword di nuffnang hari ni berkenaan dengan cuka putih, rasanya saya tak pernah buat entri pasal cuka. Takpa hari ni saya kongsikan kegunaan cuka putih yang saya cari kat google. 
Terdapat beberapa jenis cuka salah satunya ialah cuka putih.. Cuka putih ni yang kita selalu guna dalam masakan tu.
  1. Hilangkan karat - saya pernah cuba dekat baju yang terkena karat, caranya titiskan sedikit cuka bersama sabun mandi pada bekas yang ada karat kemudian gosok-gosokkan pada kain. Kemudian cuci seperti biasa.
  2. Hilangkan bau hanyir pada daging atau ayam - masa nak cuci ayam tu lumurkan dengan cuka untuk hilangkan bau hanyir tu.
  3. Menghilangkan kutu rambut - caranya sapukan cuka pada rambut dan biarkan selama 2 jam kemudian bilas bersih dengan syampu.
  4. menghilangkan kesan kopi atau teh pada gelas - gosokkan cuka bersama soda bikarbonat pada cawan kemudian bilas bersih.
  5. Membersihkan tandas -campurkan cuka dengan air kemudian tuangkan kat mangkuk tandas, biarkan semalaman.
  6. Mengilatkan peralatan stainless steel - campurkan garam dan cuka kemudian gosokkan pada peralatan steel lepas tu bilas dengan air.
p/s : kalau makan masakan yang bersup, saya lebih suka letak limau berbanding cuka ^_^..

12 comments:

Farah Waheda Wahid said...

memang setakat ni masak akak tak pernah guna cuka pun...

Muhammad Taufiq said...

Banyak kelebihan cuka ni :)

Mohon singgah ke blog saya awksweetgitu.blogspot.com ^_^

mirza syazwina said...

waa..boleh hilangkan kutu rambut..baru taw..hehee

Nadya Dyana said...

Jarang guna cuka hehe

Vee Tarleah Ricky said...

Hmmm.. Not a fan of cuka. Tak ada cuka pun kat rumah nii... Kekekee..

Akeyla Azmi said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhh
hahah lawak, entah bila entry akak pasal cuka hihihi.
Thanks share ni kak <333

SecretOfShaila said...

Hahaha...kan...terus review...senang..

Razi ten said...

lol it looks like they been using effectively to clean stuff that Im afraid to use it now on cooking xD

Cik Puan said...

aihh...menghilangkan kutu pun boleh??baru cik tahu ne....

Hafiza AizZawa said...

kat rumah ada cuka.. tp tak pernah pakai.. tp kalau masakan sebelah pantai timur, buat sup mesti letak sikit cuka..

Farra Kikibum said...

wahh,bnyk jugak guna cuka ni..jimat

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak pun belum pernah menggunakan cuka putih tu.. yang akak pernah guna untuk masakan cuka kurma..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain