Followers Tersayang

Snow Cheese Cake

Assalamualaikum.
Dah lama teringin nak makan snow cheese cake ni, hari tu tengok kat kedai alahai mahal sungguh, padahal kek saiz kecil ja. Kalau dikira-kira dah boleh beli 2 jenis keju dah, tak jadi beli terus pergi cari bahan-bahan untuk buat kek ni.. Jimat pun jimat, lagi satu kenyang. 
Hasil kek buatan sendiri, memandangkan pemarut keju tak ada terpaksa potong keju tu kecil-kecil guna pisau. Walaupun rupa kek saya tak cantik tapi yang penting sedap. Nak tahu resepi, jom semak.
RESEPI : SNOW CHEESE CAKE
Bahan-bahan :
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)-jika guna tepung naik sendiri tak perlu letak baking powder
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)
izah tambah esen vanilla
UNTUK KRIM
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
UNTUK TOPPING
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. (saya tak buat hehe )
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Selamat mencuba ^_^.

18 comments:

Farah Waheda Wahid said...

memang trending snow cheese cake sekarang ni... ^_^

Ayue Idris said...

The cake looks fine dear~ cantek je tgk..plus, sgttttt mengancam tau! Tergugat cheese lover nih..huhu

NinaAz said...

mesti soffttt sgt kek ni kan. potong guna benang tu

Zara Nurhaidah said...

waahwahh.. nmpk sedapp !

Naniey Jemiey said...

sama tak dengan kek cheese meleleh yang tgh ngetop skg neh??hehe

Normi Nieza said...

yummy..:)

Cik Itah@RRP said...

salam. wahh sedapnya cheese!

ezyra daniel said...

wahh sedap nye.hehe..lama tak makan.dlu kakak sye pon buat sndri je.so boleh dapat byk and jimat

Ayu Zan said...

hui,... rajin dila..kagum den

syuk shusuke said...

sedapnyaaaa ! like2

mirza syazwina said...

pergghh,memang terangkak ni!sedap3!

Gee Lion said...

inshaa Allah will try it someday.. >.<

anamizu said...

menyelerakan betol ni dila!
nak nak nak nak T_____T hehe

Wak Gelas said...

sodappnyerr.,ehHHee

Razi ten said...

Cheese as the topping as well? xD
I bed they looks better if you melt all the cheese on the top of the cake.. They'll be like Pizza haha

Cik Puan said...

Salah satu fevret cake cik...memang balik2 cik buat...hihiih

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

terliurnya akak tengok.. mesti sedap ni..

Zara Nurhaidah said...

xbrapa ngan cheese ni tp makan jg laaa cuma xbleh kerap sgt.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain