Followers Tersayang

Kek Epal Kurma/Kismis

Assalamualaikum.
Hii.
Resepi kali ini ialah kek epal kismis..resepi ni dari Dapurku Sayang.Dalam resepi kek, beliau menggunakan kurma tapi memandangkan tak ada kurma maka saya gantikan dengan kismis.Jom kita start masak.

Bahan-bahan:
  • 250 gm tepung gandum+ 1 sk baking powder(diayak)>saya guna tepung naik sendiri
  • 250 gm gula perang>saya guna 200 gm gula biasa
  • 250 gm mentega (pada suhu bilik)
  • 5 biji telur gred B (pada susu bilik)
  • 50 ml susu segar
  • 1 biji epal hijau (dikupas kulit dan dipotong kiub kecil)
  • 1 biji epal (dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 100 gm kurma (dihiris/dicincang halus)>saya gantikan dengan kismis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180C.Lengserkan loyang dengan mentega dan alaskan dengan kertas serap minyak/baking paper.sapukan lagi dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung.
  2. Epal yang sudah dipotong kiub serta hirisan buah kurma hendaklah digaulkan bersama dengan 1/2 cawan tepung daripada sukatan tepung tadi.
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan perlahan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan susu segar.Kemudian masukkan esen vanilla.Putar lagi sehingga sebati.
  6. Masukkan epal dan kurma perlahan-lahan dengan cara kaup balik.
  7. Susunkan hirisan epal pada dasar loyang dan tuangkan adunan di atasnya.
  8. Bakar selama 45 minit.(bergantung pada oven masing-masing)
  9. Setelah masak,keluarkan kek.Biarkan ia sejuk telebih dahulu.Kemudian terbalikkan kek sebelum dipotong.
Nota tambahan dari DJ:
>>>Oleh kerana oven DJ cepat panas dan bermasalah,pada 20 minit pertama DJ guna suhu 180C ,kemudian diturunkan pada 160C sehinggalah kek masak.
>>>Buah kurma boleh juga direndamkan terlebih dahulu dengan susu segar selama 1 jam dan kemudian ditoskan sebelum digaul dengan tepung.
>>>Kek ini sangat sedap dimakan setelah dibiarkan 1 hari.Tapi pastikan loyang/bekas kek ditutup kemas untuk mengekalkan kelembapannya.
Selamat mencuba.
Terima kasih sudi baca :)
Assalamualaikum.

8 comments:

nadia hikari said...

alahaii sodapnyee . tapi perasaan malas ni menguasai diri :p

aima said...

sedapnya

cheqna said...

salam singgah =)
boleh la try nanti ni =)

MarnieyZ said...

hhhmm. yummy. mcm nak buat.

Nabeel Fikree said...

Agak menarik. Tapi yelah, bahan dia banyak sangat. Hanya mampu melihat je. Hehehe

Normi Nieza said...

bw..sambil tgk kek..:)

Siti said...

terus teringin nak mkn kek -.-'

Shakirah Rosli said...

wah masyaAllah ! nmpk sedap ^^ saya nak buatlah nanti thanks ya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain