Followers Tersayang

Kek Coklat Lembap

Assalamualaikum.
Hii.
Kali ni saya nak share resepi kek lembap yang saya ambil dari SINI.Resepi kek lembap ni guna mentega,berbeza dengan kek lembap yang saya dah pernah cuba kat SINI yang menggunakan minyak.Rasa kek tak banyak beza,cuma kek yang menggunakan mentega lebih lembut dan berspan sikit,susah sikit nak potong sebab terlalu lembut..tapi memang sedap.Okey jom start..
RESEPI : KEK COKLAT LEMBAP
SUMBER : MAT GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
BAHAN COKLAT GANACHE:
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega
CARA-CARA:
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

Pukul mentega dan gula halus hingga putih. 
Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 4 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.
Selamat mencuba ^_^
Terima kasih sudi baca ^_^..
Assalamualaikum.

5 comments:

Mizz Aiza said...

gebunya, menyelerakan.. dila buat kek mesti jadi, akak buat tak berapa nak jadi.. hihi..

S.K.A said...

wahhh nmpak sdap :) pndai bt kek..

Sally Samsaiman said...

takde lebih ker? hehehe...malas aihhh nak buat sendiri :P

Normi Nieza said...

nak skit...:)

adzairdawati makdara said...

makkkk aiiiiii sodapnyerrrrrrrrrrrrrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain