Assalamualaikum.
Hii.
Pasti ada yang tidak menggemari sayur peria ni sebab rasanya yang pahit.Tapi disebalik rasa pahit peria ini,ada banyak khasiat yang terkandug dalam sayur ini..antaranya protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium.rugi tak makan sayur-sayur ni..kali ni saya nak kongsikan resepi ringkas iaitu acar peria.Jom semak resepi..
RESEPI : ACAR PERIA
Bahan-bahan:
1 biji peria dibuang biji dan hiris nipis
1 biji mangga muda hiris nipis
1/2 biji kuntum bunga kantan hiris halus
1 biji cili merah hiris halus
segenggam bilis goreng
2 biji bawang merah hiris halus
2 biji limau kasturi ambil jusnya
Garam dan gula
Cara-cara:
Campur kesemua bahan dan biarkan seketika..selepas itu boleh lah dihidangkan.
Selamat mencuba..Assalamualaikum. ^_^
12 comments:
sdap nie..blh cuba nnt..:)
@Normi Nieza selamat mencuba cik nor :)
Tapi mesti pahit kan..dalam banyak2 sayur, y ni je y kne pk banyak kali nak suap. Tringat hari tu g kedai, tgh lapaq..trus taruk daging goreng n kbtulan ade syur pghiya ni je..sekali..pahit cam ubat KK y kaler kunig kecik2 tu! uwekkk~~ -.-"
@Khamsi Abdullah memang pahit..tapi sayur yg pahit-pahit ni lah banyak kebaikannya kan.. :)
Dila..betol. tapi saya jadi segan nak makannye..huu :P
@Khamsi Abdullah segan hehe..:),kalaulah rasa pahit peria ni boleh dikurangkan mesti sedap kan hee :)
haah la..segan nk menyuap. Kalau dapat kurangkan sikit memang boleh telan.. hehehe
dulu akak tak suka peria sebab pahit.. tapi baru-baru ni akak mencuba mak masak tumis je, rasa sedap la pula.. hihi..
tak makan sangat peria tapi yang ni nampak sedap le pulak,hehee^^
@Mizz Aiza kecil-kecil dulu saya tak suka peria,sekarang dah suka pula :)
@mirza syazwina try lah buat nanti mirza :)
kita makan..cuma kalau ada kuah la..hehe
Post a Comment