Followers Tersayang

DIY Peplum

Assalamualaikum.
Hii.
Hari tu saya ada bagi tahu nak buat tutorial baju peplum kan..hari ni saya tunjukkan..Saya guna kain lyrca,sebab kain ni senang nak jahit dan tak payah letak zip.okey jom start..
Beginilah cara budak baru belajar menyukat dan potong baju,sila jangan ikut hehe kalau nak gunting lebihkan sedikit untuk basi..kalau boleh buat pola dulu baru senang..
Selesai ukur dan gunting,beginilah hasilnya..Untuk skirt tu,saya buat bahagian belakang panjang sedikit dari depan..saja nak cuba-cuba sebab peplum yang saya buat sebelum ni full circle..
Mulakan proses menjahit dengan jahit bahagian leher dulu,guna jarum peniti untuk memudahkan proses menjahit..untuk bahagian lengan dekat bahu tu saya jahit guna benang elastik dahulu untuk bagi kembung dekat bahu.kemudian jahit bahagian bawah lengan dan tepi badan baju dulu..baru cantumkan.
Dah siap bahagian baju,lepas tu cantumkan skirt pula..sebelum tu jahit bahagian tepi skirt dulu ya.Kemaskan mana-mana yang patut,jahit tepi ka..
Dah siap..Maaflah kalau ada yang tak faham tuto saya ni,sebab saya memang takda basic dalam jahitan..:( Belajar pun dari internet ja..tak salah kan saya kongsikan ilmu yang saya dapat.. :)
Terima kasih sudi baca ^_^
Assalamualaikum.


22 comments:

Shakira Pathi said...

Smart gilaa :D

Mizz Aiza said...

rajinnya dila.. memang menjadi la peplum ni.. cantik.. :D

Murni Amir said...

waaaaaaa pandainya awak jahit !! cantik siot !

mak muni pon tukang jahit tapi syg minat tu tak turun kat muni . . tapi mcm untungla sebab nak buat baju pape suruh mak je . and yang lagi best free . . wahahahah :p

dilaella Ella said...

Thanks Shakira dan kak Mizz Aiza ^_^

wah,untung ada mak tukang jahit,tak payah hantar tempat lain.^_^

Nao Mei said...

wah akak nak satu dik...
ada jual tak..hihi :)

mirza syazwina said...

kalau tangan tu dah pandai menjahit memang buat apa pun semua jadi,huhuu.jelessT-T
heee=D

dilaella Ella said...

Tak jual kak Nao Mei hehe,sebab baju tak cantik hihi :)

Shazwani Othman said...

Untunglah, lepas ni baju raya pun boleh jahit sendiri, ye tak? hehe :P

Siti(zoey) said...

kreatif :)

dilaella Ella said...

Shazwani,,Insyallah..hehe :)

Cik Siti pun kreatif,jahit baju dan shawl yang cantik :)

NinaAz said...

cantiklaaaa!!!!! untunglaa xpayah beli2 baju. hehe

dilaella Ella said...

thanks nina :)

zeera lily said...

kagum nye....! macam tu je ka buat nye..
mcm senang..hee.. blh try...
btw, ur peplum polkadot orange tu sama ngn i ..hee

dilaella Ella said...

nampak senang ja kan,try lah nanti :).kebetulan pula baju kita sama kan hee :)

AZ Collection said...

Salam..

Jom singgah AZ Collection.. Mcm2 pilihan PEPLUM ade kat sini..
Dapatkan dengan harga yang SANGAT MURAH!! Nak tempah FELT KRAF pn blh.. Apa lagi? Jom la singgah sini https://www.facebook.com/pages/AZ-Collection/199515420202002..

Jom LIKE.. <3

ahmad said...

pergh... pandai nye dia menjahit.. kalo belum kahwin nk g masuk meminang r blh x???
hahahahahaa

juz joke yer =)

Yumida Huda said...

wow! nice la sis!
terer sis mengerat kain n jahit
nak try gak nanti

ejulz said...

cantik.. pandai buat.. :)


Tolong doakan untuk sahabat ejulz yg tgh tenat ni k.. terima kasih "Doakan untuk dia"

Nurul Ain said...

dila.. done follow back :) terer la menjahit. bole ajar ain pulak lepas ni :)

aku eryati said...

Cantik jer peplum ni..dgn model merangkp tukang jahitnya juga comel

Liyliz said...

hahaha tringat baju liz ada 1 berangan nk jahit. siap dah gntg smua tau, lps tu time jht sekerat jalan. dah setahun tk siap2 haha

Cik Fafa said...

wow,tak sangka dengan belajar dari internet saja pun boleh jadi hasil camni. thumbs up! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright To Dila Ella | Designed By Kathy R'bain